استراتژی تهران در برابر سیاستهای ترامپ؛ فعلا صبر | تختروانچی: باب مذاکره را باز نگه داشتهایم | عراقچی: منتظر تکمیل تیم ترامپ هستیم
رویداد۲۴| هنوز دونالد ترامپ کارش را رسما به عنوان رئیس جمهور شروع نکرده و معلوم نیست که در قبال ایران چه رویکردی را پیش میگیرد که طیف تندرو در داخل برای حامیان مذاکره شمشیر کشیدهاند. حملههای مکرر در رسانههای اصولگرا به هر کسی که احتمال معامله و توافق با ترامپ را مطرح کرده باشد، یا حتی پیش رفتن تا مرحله طرح احتمال کشتن ترامپ مصداق این مدعا است.
با این وجود، اما به نظر میرسد که دولت پزشیکان رویکرد عاقلانه و منطقی را در پیش گرفته است و قصد ندارد تسلیم این هیاهوها شود.
شاهدش همین گفتوگوی اخیر مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه با فایننشالتایمز که گفته: «تهران باب مذاکره با دولت ترامپ را باز نگه داشته است».
او ضمن اشاره به اینکه ایران باب مذاکره با دولت دونالد ترامپ را باز نگه داشته، هشدار داد که هر گونه تلاش واشنگتن برای اعمال دوباره سیاست «فشار حداکثری» و کسب امتیاز از ایران شکست خواهد خورد.
تخت روانچی همچنین با زودهنگام خواندن گمانه زنی در مورد ماحصل تعامل احتمالی میان ایران و آمریکا در دولت ترامپ، افزود: در مورد مذاکرات، لازم است که سیاست آمریکا را ملاحظه کرده و تصمیم بگیریم که چگونه به آن واکنش نشان دهیم. در حال حاضر مسئله اصلی آن است که دولت جدید چه رویکردی در قبال ایران، مسئله هسته ای، امنیت منطقه و خاورمیانه خواهد داشت.
این مقام ایرانی بر اینکه ما به دور زدن تحریم ادامه میدهیم و سیاست فشار حداکثری ترامپ قبلا تجربه شده و شکست خواهد خورد، تاکید کرده و در عین حال گفته که «امیدواریم که او (دونالد ترامپ) آن اشتباه را تکرار نکند چرا که نتیجه آن تفاوتی نخواهد کرد.»
تختروانچی مثل سایر مقامات ایرانی بر اینکه ایران همه گزینهها را در نظر دارد در این مصاحبه و درباره احتمال حمایت ترامپ از اسرائیل در مقابل ایران، گفته که ایران گرچه آماده مقابله با هر جنگ تحمیلی بوده، به دنبال جنگ، رویارویی و تنش نیست. به گفته این دیپلمات، با این وجود، تهران به حمایت از متحدان خود در "محور مقاومت" ادامه خواهد داد.
سخنانی با این مضمون را پیش از این هم از زبان عباس عراقچی، وزیرخارجه کشورمان شنیده بودیم. او همین چند شب قبل و در گفتوگوی ویژه خبری تاکید کرد که ایران برای تصمیم گیری در برابر دولت ترامپ تا تکمیل کابینه او و مشخص شدن سیاستهایش صبر خواهد کرد.
این رویکرد دولت در حالی اتخاذ شده که تحلیلگران و حامیان دولت نیز انتظار دیگری ندارد.
مثلا حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده پیشین مجلس در گفتوگویی که اتفاقا مورد واکنش شدید «کیهان» قرار گرفت، گفته بود: «آخرین عهدی که مردم با نظام دارند، تعهدات پزشکیان از جمله بحث تنشزدایی با جهان است. قرار نیست شکستخوردگان انتخابات، راهبرد سیاست خارجی دولت را مشخص کنند. اگر قرار بر این باشد، نوعی عهدشکنی با مردم است. نکته مهم این است که مخالفان تنشزدایی در کشور، عامل اصلی بدبختیهای مردم هستند. به ویژه اینکه هرچه مردم بدبختتر شدند، سفره کاسبان تنش و تحریم رنگینتر شده است. من معتقدم اگر پزشکیان و دولت ایشان، سیاست خارجی خودشان را با بولتننویسها هماهنگ کنند یا از آنها ترس داشته باشند، اوج حقارت یک دولت است.»